Vad menas med viskositet?
Viskositet är ett mått på en vätskas eller gas' motstånd mot att flöda. Det beskriver hur "trögflytande" ett ämne är. Enkelt uttryckt kan man säga att viskositet anger hur lätt eller svårt det är för ett ämne att flyta eller deformeras under påverkan av en yttre kraft.
När man ska jämföra olika viskositeter kan man använda sig av följande analogier för att göra det enklare att förstå:
Vatten - Låg viskositet, flyter lätt och snabbt, likt hur vatten rinner fritt genom ett rör.
Sirap eller Honung - Hög viskositet, flyter mycket långsamt och trögt, vilket gör det svårare att röra om.
Jordnötssmör - Mycket hög viskositet, nästan halvfast, och extremt svårt att flyta.
Exempel på temperaturberoende media;
Glass - glass blir trögflytande (hög viskositet) när det är kallt och mer flytande (lägre viskositet) när det är smält.
Olja - Medelhög viskositet, flyter långsammare än vatten men fortfarande relativt lätt. Väldigt känsligt media för temperaturer. Vanligt att oljan pumpas utomhus vilket påverkar viskositeten. Sommartid är det inga problem men vintertid beteer sig oljan helt annorlunda.
Enheter för viskositet:
• Dynamisk viskositet mäts i pascal-sekunder (Pa·s) eller poise (P), där 1 P = 0.1 Pa·s.
• Kinematisk viskositet mäts i kvadratmeter per sekund (m²/s) eller stokes (St), där 1 St = 10⁻⁴ m²/s.